Vad är akne och hur kan du förebygga finnar?
Akne är en vanlig hudåkomma som visar sig i form av finnar, pormaskar och kvisslor – ofta i ansiktet, på bröstet, ryggen eller axlarna. Många upplever akne som besvärligt, men med rätt hudvård går det att både förebygga och förbättra tillståndet.
Varför får man akne?
Akne uppstår i hudens talgkörtlar – där talg (hudens eget fett) produceras för att skydda och mjukgöra huden. Talgkörtlarna mynnar ut i porer, och när dessa täpps till av överskottstalg och döda hudceller kan det bildas pormaskar och inflammationer. Det är då finnar uppstår.
Ett överskott av talg skapar en gynnsam miljö för bakterien Cutibacterium acnes (tidigare kallad Propionibacterium acnes), som kan orsaka inflammation i huden. Det svarta i en pormask är inte smuts, utan en blandning av hudens pigment och oxiderade hudceller.
Akne och pormaskar är alltså inte kopplade till dålig hygien – det handlar om vad som händer i huden.
Olika typer av akne
Akne kan se olika ut från person till person. Vissa har mest pormaskar, medan andra får inflammerade finnar eller bölder. Oftast benämns akne som icke-inflammerad (enbart pormaskar) eller inflammerad akne (inflammationer/finnar). Alla hudtyper kan drabbas av akne, oavsett om man har en fet eller torr hud.
Akne är som vanligast i tonåren men många lider av akne även i vuxen ålder och då vanligast hos kvinnor. Hormonförändringar spelar en stor roll, vilket har betydelse i både tonåren och för kvinnor vid t.ex graviditet, hormonpreparat eller klimakteriet.
Så kan du behandla och förebygga akne
För att minska och förebygga akne är det viktigt med en regelbunden hudvårdsrutin som är anpassad till din hudtyp. Hudvård kan inte bota akne, men den kan göra stor skillnad för både hudens utseende och välmående. Produkter som exfolierar och motverkar överskott av talg ger god effekt på akneutbrott och tilltäppta porer men det är samtidigt otroligt viktigt att återfukta och stärka hudens barriär för att inte påverka huden negativt. Om huden blir uttorkad, överstimulerad och i obalans kan utbrotten istället förvärras.
